Batarya Yönetim Sistemi bataryanın olağan koşullarda çalışmasını sağlayan bir bileşendir. Günümüzde Elektrikli Araçlar ve enerji depolama teknolojisinin gelişmesi nedeniyle daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle Bataryanın şarj durumunun (SoC), Sağlık durumunun (SoH), Enerji durumunun (SoE) ölçülmesinde ve yönetilmesinde önemli bir bileşendir. Elektrikli araçlar için bataryanın sağlık durumu izlemek için çok önemlidir. Bataryaların kullanım süresinin zaman geçtikçe azaldığına şahit oluruz. Bunun sebebi bataryanın sağlığının zaman geçtikçe (SoH) azalmasıdır. Bataryalar aracın gideceği menzili belirlemekte ve aracın maliyetine doğrudan etki etmektedir. Uygun batarya yönetiminde bataryanın kullanım süresi arttırılabilir. Daha iyi bir batarya ömrü için uygun bir Batarya Yönetim Sistemine ihtiyaç vardır. Kısacası Batarya yönetim sistemleri (Battery Management Systems), bataryayı ölçmeye, korumaya, şarj-deşarj kontrolünü ve şarj dengesini sağlamaya yarayan bileşenlerdir.
Batarya Yönetim Sisteminin Fonksiyonları
Güvenlik Durumu
Bataryanın aşırı şarj ve aşırı deşarj durumlarına neden olmamasını yöneterek bataryayı kontrol altında tutar ve böylece bataryayı korur. Bataryanın yüksek sıcaklık ve yüksek şarj durumlarının olmaması için bataryayı yönetir. Yüksek şarj durumunda bataryada hasar oluşacağından özellikle yanmaya kadar hayati tehlikeler oluşacağından bu durum istenmez. Aşırı deşarj durumu bataryanın ömrü için tehlikeli olduğu için bataryanın aşırı deşarj olması istenmez.
Bilgi İşleme
Bataryanın şarj durumu (SoC) ile bataryanın sağlık durumunu (SoH) izleyerek bunları işler ve kullanıcıya sunar. Bataryanın şarj durumunun ve sağlık durumunun doğru bir şekilde işlenmesi Batarya Yönetim Sistemleri’nde önemli önceliklerden biridir. Batarya sağlık durumu açısından özellikle bilgilerin doğru işlenmesi gerekir.
Komünikasyon
Bataryadaki hücrelerin şarj durumunu, sağlık durumunu, hücre sıcaklıklarını ve yüksek şarj-deşarj durumlarını iletişim sistemiyle aktarmaya yarar. Örnek olarak CAN, batarya iletişimi için kullanılan yaygın haberleşme sistemlerden biridir.
Ölçme ve Görüntüleme
BMS, Bataryanın hücre voltajlarını ve sıcaklıklarını, toplam voltaj ve toplam akımlarını ölçerek Batarya yönetim sistemi üzerinden izlememizi sağlar. Doğru ölçüm batarya sistemleri için çok önemlidir. Batarya yönetim sisteminin doğru ölçüm yapması ve buna göre verileri işleyerek önlem alması bu sistemlerin temel görevidir.
BMS iki kısımdan oluşur: YAZILIM VE DONANIM
BMS Kullanım Alanları
Batarya Yönetim Sistemleri, kısaca BMS, hayatımızda elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bataryanın normal koşullarda çalışması batarya sağlığı için önemlidir. Özellikle bunu sağlayacak olan batarya yönetim sistemidir.
Bataryanın Başlıca Kullanım Alanları:
1. ENDÜSTRİYEL
- Temizlik makineleri
- Forkliftler
- Vinçler Robotlar
- Trenler
- Endüstriyel Motor
2. OTOMOTİV
- Otobüsler
- Traktörler
- Spor Arabalar
- Yolcu araçları
- Motosikletler
- Ticari Araçlar
3. DENİZ ARAÇLARI
- Denizaltı
- Deniz Eğlence Araçları
- Deniz Taşıtları
4. HAFİF ARAÇLAR
- Scooter
- Üç Tekerlekli Araçlar
- Golf Araçları
- Park ve Bahçe Arabaları
5. ENERJİ DEPOLAMA
- Güneş enerjisi/ Zaman kaydırma
- Peak Shanving- Özellikle güç gereksiminin arttığı saatlerde yerel GE sisteminin devreye sokulması
- Şebeke Desteği
Diğer blog yazılarımızı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
LiBAL yüksek, orta ve düşük ölçekli BMS ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayınız.