Uluslararası standart IEC 61851-1 “Elektrikli araç iletken şarj sistemi (şarj istasyonları)” dört şarj modunu tanımlar:
- MOD 1: Standart priz- Ev içi kurulum
- MOD 2: AC EA besleme ekipmanına sahip standart priz- Ev tipi
- MOD 3: AC besleme ağına kalıcı olarak bağlı AC EA ekipmanı
- MOD 4: DC EA besleme ekipmanı
MODE 1: EV TİPİ UZATMA KABLOLU
Elektrikli araç şarj istasyonları ‘ndan biri olan mod 1 bir AC şarj tipidir. Genel olarak motosiklet, e-bisiklet ve scooterlarde kullanılmaktadır. Ev tipi fiş ve basit elektrik kablolarında kullanılır. Çoğunlukla kullanılması tavsiye edilmemektedir ayrıca DC akımlara karşı koruma sağlamaz ve ABD dahil olmak üzere bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Kısaca evdeki normal bir prize bağlanan şarj seçeneğidir.
MODE 2: EV TİPİ PRİZ VE KONTROL CİHAZLI ÖZEL KABLO
Mod 2 bir AC şarj metodudur. Özel kablo cihazı ile birliktedir. AC şarj metodudur. Özel kablosu ve kontrol cihazı ile birlikte kullanılmaktadır. Mod 2 şarj kablolarında Mod 1’e nazaran elektrik çarpmasına ve akımına karşı koruma bulunmaktadır. Koruma kutusu, “Incable Control Box” (ICCB)’nin gücü düzenleme ve güvenlik parametrelerini izleme özelliği bulunmaktadır.
MODE 3: BELİRLİ BİR SOKET ÜZERİNDE DENETİMLİ DEVRE
Mod 3 elektrikli araçlar için en çok kullanılan AC şarj etme metodudur. Denetlenebilir şarj soketi şarj izleme fonksiyonu ile birliktedir. Denetlenebilir şarj cihazı bulunmaktadır. Özel şarj kablosu ile birlikte bulunmaktadır. Mod 3 şarj metodu, Mod 2 şarj metodu ile benzerdir. Şarj kutusu binanın elektrik beslemesine bağlıdır. Ancak Mod 3 şarj istasyonu taşınabilir değildir.
Şarj kablosu şarj istasyonuna bağlıdır veya ayrı bir şarj kablosu ile bağlanıp şarj edilebilmektedir.
MODE 4: HIZLI SARJ İÇİN DC BAĞLANTILI ŞARJ İSTASYONU
Mod 1-3 arasında bulunan şarj istasyonlarında AC’yi DC’ye çeviren çeviriciler araç içerisinde bulunmamaktadır. EA Şarj Mod 4 Alternatif Akımı Doğru akıma çeviren bir şarj istasyonudur. Çevirici araç içerisinde bulunmaz ve şarj istasyonunda bulunmaktadır. Doğru akım direkt olarak araca aktarılarak şarj olur. Şarj mod 4 genellikle doğrun akım şarjı olarakta bilinmektedir. Şarj mod 4, 480V giriş voltajına ihtiyaç duyar. DC şarj istasyonları otoyollarda ve yalnızca sabit modeller olarak bilinmektedir. Üstelik her zaman DC şarj istasyonuna bağlı olduğu için şarj modu 4 için kablo seçilmesi gerekmiyor.
ELEKTRİKLİ ARAÇ KONNEKTÖRLERİ
Şarj kablosunu araç girişine bağlamak için farklı konektör tipleri vardır.
AC konektörler IEC 62196-2 ile tanımlanır, DC konektörler IEC 62196-3 ile tanımlanır.
TİP 1 KONNEKTÖR (SAE J1772)
AC şarj istasyonları için kullanımaktadır. J1772 konektörü üç büyük pin ile kolayca tanımlanır. Evde bulunan priz konnektörüne benzerdir ve bağlantı için iki büyük pin bulunmaktadır. Üç geniş pin Faz, Nötr ve Topraklama için kullanılırken, iki küçük pim şarj cihazı ile elektrikli CA arasında iletişim için kullanılmaktadır.
3 ila 7.4 kW arasında güç sağlar ve maksimum 32 A akım ile sadece tek fazı destekler. Üçüncü bir tarafın bağlantıyı kesmesini önlemek için şarj sırasında konektörü kilitlemek için ekstra bir koruma içerir.
Çoğunlukla ABD ve Japonyada kullanılmaktadır. Ancak Avrupada da kabul edilmiştir.
TİP 2 KONNEKTÖR (IEC 62196-2)
AC şarj istasyonlarında kullanılmaktadır. Bu tip konnektörler Avrupa standartı olarak onaylanmıştır. Bu konnektör benzersiz tasarımıyla öne çıkar. Yuvarlaktır, ancak üst kısmında düz bir kenar bulunmaktadır. Ancak, üç fazlı şarj için gereken iki ekstra faza karşılık gelen iki pin daha içerir.
Bu sistem 3 ila 43 kW arasında bir şarj sağlar ve 16 A’ya kadar tek fazı ve 63 A’ya kadar üç fazı destekler.
Bu konnektörün bir evrimi, konnektöre ek kilit içeren T2-S’dir. Fransa’da T2-S konnektör versiyonu zorunludur.
TİP 3 KONNEKTÖR
Bu tip konektör, tip 2 konektör lehine terk edilmiştir.
CHAdeMO
DC şarj istasyonunda kullanılmaktadır. CHAdeMO, “yük hareketi”nin kasılmasıdır. Ancak kısaltma Japonca cümlede de mevcuttur: “O cha demo ikaga desuka”,”araba şarj olurken çay içeceksiniz” anlamına gelir. Bu cümle, diğerlerinin yanı sıra Toyota, Mitsubishi ve Nissan’ın oluşturduğu birliğin iradesini temsil ediyor: doğru akımla hızlı şarj. Bu nedenle, araç üreticileri tarafından alternatif akım şarj soketinin yanında ikinci bir soket olarak monte edilebilmektedir.
62.5 kW’A kadar güç sağlayabilir ve 125 A’Ya ulaşabilir, ancak revize edilmiş CHAdeMO 2.0 spesifikasyonu 400 kW’A kadar güç sağlar.
KOMBİNE ŞARJ SİSTEMİ (CCS) COMBO 1
CCS Combo 1, iki ek pim ekleyerek J1772 Tip 1 konektörünü temel alır. Kombine şarj Sistemi DC hızlı şarj için üretilmiştir. Konnektör, 350 kW’a kadar AC ve DC şarj yapabilir.
KOMBİNE ŞARJ SİSTEMİ (CCS) COMBO 2 (IEC 62196-3)
CCS Combo 2, iki ek pim ekleyerek Tip 2 konektörüne dayanır. Kombine şarj Sistemi DC hızlı şarj için üretilmiştir. Konektör, 350 kW’a kadar AC ve DC şarjı yapabilir.
Diğer blog yazılarımızı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.